Koira infoa








  
Koiralle vaaralliset ruoka-aineet
 
SUKLAA
Koirat ovat erityisen herkkiä suklaan sisältämille metyyliksantiineille, joita ovat teobromiini ja kofeiini. Ne voivat aiheuttaa lievimmillään ripulia, oksentelua, väsymystä, lisääntynyttä janoa ja virtsaamista. Vakavampia oireita ovat hyperaktiivisuus, kohonnut sydämen syke ja vapina. Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän se sisältää metyyliksantiineja, ja sitä pienempi määrämäärä riittää aiheuttamaan oireita. Esim. 170-200g tummaa taloussuklaata voi 30 kiloisella koiralla laittaa mahan sekaisin ja 10-kiloiselta viedä hengen.
Ensiapu: kotona lääkehiiltä suun kautta 1g elopainokiloa kohti ja eläinlääkärissä oksennutus ja muu jatkohoito oireiden mukaan.
 
KSYLITOLI
Jo 100 mg ksylitolia painokiloa kohden voi aiheuttaa henkeä uhkaavan verensokerin laskun. Ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentaminen, heikkous, vapina, ripuli, kollaasi ja kouristelu. Ihmisellä tällaisia myrkytysoireita ei esiinny.
Ensiapu: kotona lääkehiiltä suun kautta 1g elopainokiloa kohti. Heikkokuntoiselle tai kouristelevalle eläimelle ei saa laittaa suuhun mitään! Eläinlääkäriin kuljetuksen aikana voi tajuissaan olevalle koiralle antaa hunajaa tai sokeria suuhun. Sokerilientä tai hunajaa voi hieroa koiran ikeniin, jos eläin ei pysty nielemään. Eläinlääkärissä hoito jatkuu tarvittaessa oksennutuksella, verensokerin seurannalla ja hypoglykemian hoidolla. Mahdollisten maksa- ja haimavaurioiden seuranta ja hoito ovat tärkeitä.
 
PULLA- JA HIIVALEIPÄTAIKINA
Koiran mahan lämmössä taikina kohoaa moninkertaiseksi, ja käymisen sivutuotteena syntyy etanolialkoholia. Pienikin alkoholimäärä voi aiheuttaa koiralla vakavan myrkytyksen, ja taikinan turpoaminen aiheuttaa voimakasta turvotusta ja kipua. Oireileva koira voi yrittää oksentaa, hoipertelee ja on vaisu.
Ensiapu: heti oksennutus eläinlääkärissä. Jatkohoito koiran oireiden mukaan. Taikinamassan voi joutua poistamaan jopa leikkauksella koiran hengen pelastamiseksi.
 
SIPULI
Myrkyllinen ainesosa on eräs disulfidi, joka vaurioittaa veren punasoluja ja johtaa punasolujen hajoamiseen ja anemiaan. Reippaasti sipulia sisältävien ruokien antaminen koiralle muutamana päivänä peräkkäin voi johtaa myrkytykseen. Oireina myrkytyksestä ovat anemia, tumma virtsa, oksentelu ja vaaleat limakalvot.
Ensiapu: runsaan sipulinsyömisen havaitsemisesta lääkehiiltä suun kautta 1g elopainokiloa kohti jo kotona. Eläinlääkärissä oksennutus ja lääkehiili, jos sipulin syömisestä on kulunut vain vähän aikaa. Tarvittaessa tehohoito ja verensiirto.
 
VIINIRYPÄLREET JA RUSINAT
Jotkut viinirypälelajit ja rusinat voivat aiheuttaa munuaisvaurion koiralla. Myrkyllistä annosta ei ole vielä tarkkaan määritetty, joten mikä tahansa määrä on potentiaalisesti myrkyllinen. Nykytietämyksen mukaan ainesosa sijaitsee itse hedelmälihassa, ei siemenissä. Jotkut koirat näyttävät sietävän hyvin viinirypäleitä ja rusinoita ilman ongelmia.
Ensiapu: kotona lääkehiiltä 1g elopainokiloa kohti. Eläinlääkärissä annettavaan hoitoon kuuluvat tapauksesta riippuen oksennutus, nestehoito, virtsanerityksen lisääminen ja munuaisten toiminnan seuranta.
 
MACADAMIA PÄHKINÄT
Myrkytyksen tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta. Oireina on heikkoutta, apaattisuutta, oksentelua, hoipertelua, vapinaa ja ruumiinlämmön kohoamista. Alim kirjallisuudessa mainittu myrkyllinen annos on 2,4g painokiloa kohti. Oireet kehittyvät puolen vuorokauden sisällä pähkinöiden syömisestä.
Ensiapu: kotona lääkehiiltä 1g elopainokiloa kohti. Tapauksesta riippuen voidaan tarvita myös muita tukihoitoja. Useimmat koirat toipuvat ennalleen parissa vuorokaudessa.
 
HOMEISET RUOAT
Homeiset ruoat voivatsisältää myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa lihasvapinaa, huojumista ja kouristuksia. Oireet voivat jatkua useita vuorokausia.
Ensiapu: kotona lääkehiiltä 1g elopainokiloa kohti. Tapauksesta ja oireista riippuen homemyrkytyksen oireita hoidetaan eläinlääkärissä oksennuttamalla, maha-suoli-huuhtelulla, kouristuksia lievittävällä lääkityksellä ja muulla tukihoidolla.

OKSENNUTUS:
Suositellaan monessa myrkytyksessä ensiapuna. Turvallisesti se tehdään siihen tarkoitetuilla lääkeaineilla ELÄINLÄÄKÄRISSÄ. Netistä löytyy erilaisia ohjeita suolalla ja vetyperoksidilla tehtävälle oksennutukselle, mutta ne voivat aiheuttaa vakavia elimellisiä vaurioita varsin pieninäkin annoksina. Jos pikainen oksennutus on tarpeen ja eläinlääkäriin on pitkä matka, on kotikonstein tehtävä oksennutustoimenpide ja sen mahdolliset riskit käytävä läpi eläinlääkärin kanssa puhelimitse. MYRKYTYSTEN HOIDOSSA OKSENNUTUS ON VAIN ENSIAPU, KOIRA ON JATKOHOITOA VARTEN AINA TOIMITETTAVA ELÄINLÄÄKÄRIIN.

Maija Räihä, Espoon eläinsairaala
Kamu 2/2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti