Meillekö prahanrottakoira
Oletko etsimässä perheeseesi Prahanrottakoiran/Prazský Krysarik pentua?

Prahanrottakoira on eloisa ja leikkisä rotu, joka saa ulkonäöllään sekä pienellä olemuksellaan ihmiset helposti ihastumaan itseensä.
Varsinkin omassa perheessään Prahanrottakoira on uskollinen ja omiin ihmisiinsä kiintyvä koira, joka nauttii lämmöstä ja sylissä olosta. Se tarvitsee kuitenkin liikuntaa ja virikkeitä, eikä sovellu pelkäksi sylikoiraksi. Se on aktiivinen ja ihmisrakas rotu, vaikkakin  hieman varautunut vieraita ihmisiä kohtaan. Prahanrottakoira nauttii hyppimisestä, kiipeilystä ja korkeista paikoista. Vahtikoiran vikaa löytyy myös, koska se on valpas ja tarkkaavainen, joten ilmoittaa vieraista ja oudoista äänistä.

Kun olet hankkimassa koiraa Älä anna pentukuumeen hämätä itseäsi vaan harkitse tarkkaan mistä pennun ostat. Osta koira vain luotettavalta kasvattajalta.
Koira vaatii paljon aikaa. Sen  hankintaan on syytä perehtyä huolellisesti. Pentu kannattaa ostaa vastuuntuntoiselta kasvattajalta, jonka luona voi käydä tutustumassa pentuun ja sen emään.


Koiranpentu on valmis lähtemään uuteen kotiin aikaisintaan 7–8 viikon ikäisenä. Suomessa koiranpennut yleensä syntyvät kodinomaisissa oloissa, siksi pennun ostajan on syytä tutustua emään ja pentuihin niiden kasvuympäristössä. Tällöin voi tarkistaa, että emällä ja pennuilla on asianmukaiset olot. Pentua ei pitäisi ostaa näkemättä sen emää.
Koiranpentu kannattaa hankkia kasvattajalta, joka rekisteröi sen Kennelliittoon. Rotukoiran rekisteritodistus sisältyy aina kauppahintaan.
Tiedot vanhemmista voi myös tarkistaa kennelliiton jalostustietojärjestelmästä.
Jos ostat ulkomailta, tarkista että pentu on kasvattajan kasvattama. Jos se on kasvattajalle tuotu, varmista, että kaikki maan tuontimääräykset täyttyvät. Älä missään nimessä osta paperitonta koiraa! Koska Prahanrottakoirarotu on pieni, uusi ja tulossa suosioon, maailmalla liikkuu kaikenlaisia pentumyyjiä.
Pentua hakiessa on katsottava, että pentu on pirteä, puhdas, sillä on terve iho ja se liikkuu normaalisti. Ostohetkellä pennulta on hyvä tarkistaa myös purenta, päälaen aukile, napatyrä ja urospennulta kivekset. Useat kasvattajat tarkistuttavat pennut eläinlääkärillä ennen kuin luovuttavat ne uusille omistajille.
Koiran kaupasta kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus.
Jos myyjä ei halua täyttää sopimuksen kaikkia kohtia, jokin asia saattaa olla vialla. Sopimusta tehtäessä ostajan ei tarvitse suostua kohtuuttomiin vaatimuksiin. 

Epämääräiseltä myyjältä/kasvattajalta ostetun koiranpennun taustasta ei ole tietoa ja sen lähtökohdat elämään eivät usein ole parhaat mahdolliset. Erityisen ongelmallisia ovat esimerkiksi Venäjältä tai Virosta salakuljetetut koiranpennut. Koirien salakuljetus Virosta ja Venäjältä lisää raivotaudin leviämisriskiä Suomeen. 

Lisäksi ulko- ja sisäloiset ovat hyvin tavanomaisia koirilla, joiden taustasta ei ole tietoa. Pentu saattaa jopa olla parantumattomasti sairas ja seurauksena on että lääkäri kulut kasvavat ja hyvästä hoidosta huolimatta pentu menehtyy.
Kannattaa siis todella paneutua pennun hankintaan, jotta ikäviä yllätyksiä ei pääsisi tulemaan ja saisitte nauttia uudesta perheenjäsenestä ja parhaasta ystävästä. Kannattaa myös luottaa siihen omaan ensivaikutelmaan Kasvattajasta. Jos tunnet ettet ikinä tulisi toimeen henkilön kanssa ,jolta olet pentua ostamassa, ei välttämättä kannata hankkia pentua sieltä.
Kasvattajan täytyy olla henkilö, jolta saat tietoa pennusta ja apua pennun kanssa vielä senkin jälkeen kun pentu on tullut kotiin. Parhaimmillaan kasvattajasta voi tulla elinikäinen ystävä.
Jos vielä tämän luettuasi uskallat hankkia Prahanrottakoiran, niin Onnittelen, olet tehnyt loistavan valinnan. Toivonkin että löydätte sen oman pennun sulostuttamaan elämäänne ja kun pääsette niin pitkälle, että pentu vihdoin on sylissänne ja lähdette kotimatkalle, parhaimmillaan 10-15  vuoden yhteinen seikkailu on alkanut…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti